Što podrazumijeva rad sa psihologom?

Postoje različite predstave o tome što je rad s psihologom te zašto je zdravo prakticirati ga za sve ljude. Neki misle da idu na prijateljski razgovor poput subotnje kave, drugi misle da će ih osoba preko puta njih procjenjivati, tražiti njihove slabe točke i slično, dok treći ni ne pomišljaju na to jer je psiholog za bolesne ljude i njima ne treba. Jedna od uobičajenih zabluda je da morate biti „ludi“ da bi išli psihologu.

Psiholog je stručna osoba koja putem slušanja i postavljanja ciljanih pitanja, te korištenja drugih tehnika i alata zajedno s vama otkriva izazove s kojima se mučite, njihove uzroke te vam pomaže vidjeti objektivnu proširenu sliku i odabrati najbolje rješenje. Psiholozi ne daju odgovore, oni vam pomažu da ih sami nađete. Ono što već znamo ili mislimo da znamo nije uvijek najbolje za nas, a ponekad čak nije niti istinito. U takvim situacijama je psiholog upravo ta nepristrana osoba koja vam pomaže distancirati se i sagledati situaciju iz drugog kuta te dobiti novu perspektivu. Uz navedeno, psiholog vam pruža empatiju i bezuvjetno prihvaćanje lišeno bilo kakvog osuđivanja.

Da bi psihologijski rad rezultirao uspjehom, to podrazumijeva i zahtjeva vašu aktivnu suradnju koje se sastoji od:

  1. Redovnih dolazaka na zakazane seanse
  2. Želje da se određeni problem riješi
  3. Sudjelovanja u razgovorima
  4. Primjenjivanje onoga što smo zaključili na seansama i nakon seansi

Nekoliko benefita rada s psihologom

  1. Olakšanje jer u privatnom povjerljivom razgovoru možete podijeliti sve što možda nemate kome ili nikome ne želite reći.
  2. Šira i objektivnija slika trenutke situacije jer psiholog nije emotivno uključen u vašu situaciju te je stoga može sagledati objektivno i s distance.
  3. Podrška prilikom spoznavanja i prepoznavanja problema te odabira rješenja.
  4. Podrška u nošenju s raznim emocijama koje se javljaju i preplavljuju vas.
  5. Podrška tijekom procesa promjene koji započinjete.

 

Vaša psihologinja
Jelena Đekić

NOVOSTI