Europski izbori 2024 – Pristupačnost

Bliže nam se izbori za Europski parlament koji se održavaju 6.-9. lipnja 2024. godine.

Generalno kao narod, Hrvati u malom postotku izlaze na izbore. Razlozi su svakakvi. Dio ljudi koji rijetko izlaze na birališta su osobe s invaliditetom, a to se događa iz različitih razloga. Jedan od razloga je često i neinformiranost – o mogućnostima samog glasovanja, ali i upoznatosti sa samim izborima.

Bitno je naglasiti da su službene stranice europskih izbora u velikom postotku pristupačne za osobe s invaliditetom.

Pristupačnost interneta znači da svi, uključujući osobe s invaliditetom, imaju pristup informacijama na internetu. Za osobe s invaliditetom pristupačnost je neophodna, ali korisna je i svima ostalima. Primjerice, za osobe s nekim vrstama oštećenja vida nužno je osigurati odgovarajući kontrast boja teksta i pozadine, no time se čitanje olakšava i u drugim uvjetima osvjetljenja, primjerice na izravnoj sunčevoj svjetlosti i uz odbljesak ekrana.

Europski parlament se obvezao da će njegove internetske stranice biti pristupačne u skladu s europskom normom (EN 301 549 v3.2.1), a koja je uvelike usklađena sa Smjernicama pristupačnosti internetskog sadržaja 2.1, razina usklađenosti AA.

Na službenim stranicama, trebali biste moći:

  • Bez problema povećati sadržaj na stranicama do 400%
  • Pregledavati većinu stranica služeći se samo tipkovnicom
  • Pregledavati većinu stranica služeći se pomoćnim tehnologijama kao što su čitač zaslona ili elektroničko povećalo

Unatoč trudu i naporima, za neke grafikone i dijagrame nisu dostupne pomoćne tehnologije, nekim funkcijama na grafikonima i dijagramima ne može se pristupiti služeći se samo tipkovnicom, a neke oznake za pomoćnu tehnologiju nisu dostupne na svim jezicima.

Više informacija možete pronaći na: https://elections.europa.eu/hr/

 

 

Izvor: https://elections.europa.eu/hr/

NOVOSTI